VIDEO PEMBANTU MENJERIT MINTA TOLONG, TAPI MAJIKAN SEKADAR MELIHAT SAMBIL KETAWA BUKAN NAK TOLONG. BAHKAN MERAKAMNYA JATUH

Pembantu tersebut terselamat dari maut kerana mendarat di atas bumbung yang diperbuat dari logam.

Planet Merdeka – Seorang wanita ditangkap oleh polis Kuwait kerana merakam pembantunya yang jatuh dari lantai atas. Penangkapan dilakukan kerana wanita yang sama dituduh kerana melihat sahaja keadaan pembantu yang sempat menjerit meminta tolong kepada majikannya.

Wanita yang ditangkap dipercayai seorang warga negara Kuwait. Sementara pembantunya yang jatuh dari lantai atas berasal dari Ethiopia.

Video hasil rakaman wanita tersebut berdurasi 12 saat dan kini viral di Twitter. Dalam video yang bersangkutan, pembantu rumah menjerit meminta tolong sambil berpegangan pada bingkai jendela. Namun bukannya menolong, malah majikan hanya memerhati sambil merakam pembantu dia yang hanya bergayut sebelah tangan pada jendela.

Di akhir video, pembantu terlepas dari pegangannya dan jatuh ke bawah sambil menjerit dengan kuat. Namun umur dia masih panjang dan terselamat dari maut kerana mendarat diatas bumbung yang terbuat dari logam. Pembantu tersebut kemudian terus dihantar ke hospital.

Pemeriksaan yang dilakukan pada dirinya oleh doktor mendapati pembantu rumah berkenaan menderita patah tulang lengan dan pendarahan di telinga serta hidungnya.

Pembantu tersebut berniat untuk membunuh diri sebelum berubah fikiran dan sempat mencapai jendela sebelum jatuh ke bawah. Pembantu ini cuba membunuh diri akibat daripada tindakan majikan yang mendera dari segi mental dan fizikal.

Namun ia mendadak berubah pikiran dan meminta pertolongan sebelum benar-benar terjun ke bawah. Lembaga Hak Asasi Kuwait meminta kepada pihak polis Kuwait untuk menyiasat kes ini dan membuat pertuduhan di mahkamah.

Kuwait merupakan negara kaya minyak yang kerap dimasuki oleh para pekerja asing. Setidaknya ada sekitar 600 ribu pembantu rumah warga asing yang bekerja di negara teluk tersebut. Kebanyakan dari mereka yang mengalami penderaan dari segi mental dan fizikal sert pembayaran gaji yang bermasalah dari majikannya.

VIDEO

SUMBER : dakviral

 

ARTIKEL SETERUSNYA……….

 

“Hospital Ampang memang jahanam. Kepala b*t*h bapak kau” – Ni dah kenapa?

Jadi sejauh mana layanan hospital kerajaan kepada keluarga anda? ada yang berpuas hati ada juga yang mengadu servis hospital kerajaan sangat mengecewakan!

begitulah luahan seorang lelaki yang bernama Mohd Fawzan kerana servis hospital kerjaan di Ampang sangat teruk dan tidak ambil berat

Nie Dah Kenapa ?? “Hospital Ampang memang Jahanam Kepala but0h bapak kau”?? – Mohd Fawzan

berikut luahan melalui status di facebook miliknya

Sebenarnya kes seperti ini bukanlah kes yang baru ia telah lama berlaku di Malaysia. Walaupun negara berstatus negara islam tetapi pemimpinnya dipenuhi dengan budaya sekular dan tidak ambil kisah tentang perkara ini.

Sepatutnya pihak pemerintah perlu mengubal dan mencari jalan supaya wanita yang ingin bersalin wajib disambut oleh doktor wanita. tidak sepatutnya memberikan alasan kekurangan doktor atau sebagainya. Sebagai pemimpin mereka perlu mencari jalan bukan mencari alasan.

Selain mahukan khidmat doktor wanita, ada kalangan bakal ibu yang meminta kebenaran pihak hospital untuk memakai pakaian patuh syariah ketika pemeriksaan kandungan.

Perkara itu dikongsikan oleh seorang doktor bersalin sebuah hospital kerajaan yang berkata selain pesakit tersebut meminta kelahiran anaknya disambut doktor dan jururawat wanita, mereka juga mahukan pakaian menutup aurat.

“Ketika bersalin, pakaian ada prosedurnya dan pakaian bersalin semua sama. Tapi ada pesakit yang meminta untuk pakai pakaian mamapride (patuh syariah).

“Beliau (pesakit) meminta untuk memakainya bukan ketika bersalin tetapi ketika periksa kandungan,” katanya kepada Malaysiakini.

Doktor berkenaan yang bertugas di sebuah hospital di Selangor berkata, sepanjang kerjayanya sebagai doktor bersalin, ramai bakal ibu yang meminta doktor wanita menyambut kelahiran bayi mereka atas faktor agama.

Bagaimanapun, ia bergantung jumlah doktor wanita yang bertugas di sesebuah hospital.

“Sekiranya tidak ada doktor wanita, doktor lelaki juga ada, apa pun keselamatan dan nyawa pesakit diutamakan,” katanya yang enggan namanya disiarkan.

Katanya lagi, kebiasaan proses kelahiran bayi itu disambut oleh bidan dan jururawat, manakala kehadiran doktor diperlukan sekiranya berlaku komplikasi terhadap pesakit.

“Sekiranya ada komplikasi, doktor akan dipanggil seperti ibu itu diserang sawan, tumpah darah dan uri lekang. Dalam keadaan itu sangat bahaya dan mendebarkan dan ia harus dilakukan dengan sebaik mungkin supaya semuanya selamat,” katanya.

Semalam Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, rawatan kepada pesakit oleh doktor yang sama jantina bukan suatu polisi wajib.

Beliau berkata demikian selepas Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk mengkhususkan doktor wanita sahaja bagi menyambut kelahiran bayi di hospital awam.

Bagaimanapun Hilmi berkata rancangan itu belum dapat dilaksanakan kerana kekurangan doktor wanita dalam bidang Perbidanan dan Sakit Puan (O&G).

Pada tahun 2013, Kementerian Kesihatan turut menerima petisyen untuk membenarkan hanya doktor dan jururawat wanita di bilik dan wad bersalin demi menjaga maruah dan aurat pesakit wanita, khususnya yang beragama Islam.

HUKUM BERSALIN DENGAN DOKTOR LELAKI PETIKAN DARI UTUSAN

BERSALIN dengan doktor lelaki secara tidak sengaja atau dengan rela hati perlu dilihat dalam dua perspektif iaitu situasi darurat dan tidak darurat.

Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nik Salida Suhaila Nik Saleh berkata, bagi situasi tidak darurat, hukumnya haram mengikut ulama terkenal Arab Saudi, Syeikh Abdullah Abd. al-Rahman al-Jibrin.

Manakala Syeikh Wahbah al-Zuhayli dan Jawatankuasa Tetap Kajian Ilmiah dan Fatwa Arab Saudi dalam satu fatwa yang dipengerusikan oleh Syeikh Ibn Baz memutuskan bahawa doktor lelaki tidak diharuskan menguruskan perbidanan wanita.

“Walau bagaimanapun, dalam situasi darurat, iaitu apabila rawatan tersebut memang memerlukan kepakaran daripada doktor lelaki dan tiada doktor wanita yang boleh menjalankan tugas tersebut, hukumnya ialah harus.

“Hal ini diputuskan oleh Jawatankuasa Tetap Kajian Ilmiah dan Fatwa Arab Saudi dalam satu fatwa yang dipengerusikan oleh Syeikh Ibn Baz dan dianggotai oleh Syeikh Bakr Abd. Allah Abu Zayd (1429 H), Syeikh Abd. al-Aziz Abd Allih Alu Shaykh, Syeikh Ali Fawzan al-Fawzan dan Syeikh Muammad Nair al-Din al-Albani (1420 H).

Nik Salida Suhaila berkata, melihat kepada situasi semasa, sudah banyak hospital swasta yang mempunyai doktor pakar wanita dalam bidang sakit puan dan boleh membidani wanita yang bersalin.

“Justeru, bagi wanita yang mampu, mereka harus memilih untuk bersalin di hospital swasta dengan doktor wanita. Namun, jika tidak mampu, tidak mengapa jika tidak memilih untuk bersalin di hospital tersebut, kerana situasi ini boleh dikatakan darurat kepada mereka.

“ Jika mampu, memilih untuk bersalin di hospital swasta tetapi memilih doktor lelaki, ia kembali kepada jawapan di atas, iaitu situasi tidak darurat yang menyebabkan hukumnya haram atau tidak harus mengikut pandangan ulama.

“Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamed Al-Bakri berkata, bahawa tidak logik lagi pada hari ini sekiranya tugasan untuk menyambut kelahiran bayi tidak boleh diberikan kepada doktor wanita sepenuhnya kerana pada masa ini jumlah doktor wanita di bahagian perbidanan sudah ramai,” katanya utusan.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *