[VIDEO] Lebih daripada 60 terkandas selepas rollercoaster terhenti di Universal Studios Japan

Penumpang diselamatkan dari rollercoaster Flying Dinosaur yang berhenti di taman hiburan Universal Studios Japan di Osaka. (Foto: Chika Oshima / Kyodo News melalui AP

OSAKA: Lebih daripada 60 pencari keseronokan (thrill-seekers) di Universal Studios Japan di Osaka mendapat lebih banyak daripada yang mereka tawarkan pada hari Selasa (1 Mei 2018) apabila rollercoaster mereka naiki berhenti secara tiba-tiba dalam kecemasan, meninggalkan mereka tergantung di udara selama dua jam.

Dua gerabak dari Jurassic Park-inspired Flying Dinosaur berhenti secara tiba-tiba selepas mekanisme keselamatan dicetuskan sekitar 4.45 petang, mengikut laporan media Jepun.

Satu gerabak rollercoaster berhenti sejurus sebelum sampai ke terminal, tetapi gerabak lain berhenti kira-kira 20-30 meter di atas tanah di landasannya.

Kakitangan taman tema menyelamatkan 64 penumpang terkandas melalui lorong di sepanjang trek rollercoaster. Tiada kecederaan yang dilaporkan.

Penumpang diselamatkan dari rollercoaster Flying Dinosaur yang berhenti di taman hiburan Universal Studios Japan di Osaka. (Foto: Chika Oshima / Kyodo News melalui AP

Pengendali taman itu berkata ia telah menggantikan bahagian kawalan motor yang rosak yang menyebabkan kejadian itu, NHK melaporkan pada hari Rabu.

Walaupun apa yang berlaku, banyak pelawat ke taman tema, yang dipenuhi kerana cuti Golden Week, masih beratur untuk menaiki rollercoaster sebaik sahaja operasi diteruskan berikutan ujian dijalankan tidak lama selepas 7 petang pada hari Selasa.

Tetapi sesetengah pengunjung tetap terkejut dengan kejadian itu.

“Sukar untuk difikirkan jika kami berada di atas gerabak itu, saya tidak mahu menunggangnya lagi,” seorang wanita berusia 42 tahun dari bandar Hiroshima melawat dengan tiga anaknya, memberitahu Kyodo News.

“Ia sudah menjadi perjalanan yang menakutkan, jadi saya mahu mereka mengendalikannya dengan selamat,” kata seorang wanita berusia 24 tahun dari bandar Kumamoto, yang berada di rollercoaster sejurus sebelum kejadian itu.

Perjalanan rollercoaster Flying Dinosaur sepanjang 1.120 meter dilancarkan pada Mac 2016, dengan titik tertinggi mencapai 37m di atas tanah.

Insiden Selasa bukanlah kali pertamarollercoaster Flying Dinosaur mengalami masalah. Pada September tahun lepas, lebih daripada 30 penumpang terjebak ketika perjalanan tiba-tiba dihentikan, menurut NHK.

VIDEO:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Sumber: Channel News Asia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *